torstai 22. joulukuuta 2016

Hyvää joulua!


Sateenkaariluokkamme ihanat lapsukaiset pääsivät tänään ansaitulle lomalle. Mikä mieletön lukukausi meillä onkaan takana! Aivan mahtava suorastaan! Kiitos vanhemmat sujuvasta yhteistyöstä. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna.
 Oikein ihanaa, rentottavaa joulua. Terveisin, M & T

maanantai 19. joulukuuta 2016

Jouluisia viimeisten viikkojen puuhia

Piparinpaistoa ja koristelua.

Biibabbaluula, Hyvää Joulua!

Viimeiset viikot ovat täyttyneet mukavasta jouluisesta tekemisestä ja touhuilusta. Luokassamme on ollut joulukuun kalenterina Hyvän mielen tuoli. Joka päivä 2-3 lasta on päässyt istumaan punaiseen tuoliin, saanut nautiskella suun makeaksi ja samalla kuulla itsestään kehuja ja kiitoksia muiden luokkakavereiden ja opettajien suusta. "Kiva kaveri", "Hyvä juoksija", "Hyvä huumorintaju" ja "Kiva työpari" ovat olleet lasten mielestä monilla tärkeitä ominaisuuksia.

Yhdessä muiden 1. ja 2. luokkien kanssa pidimme pajapäivää perjantaina 16.12. Pajoja kierrettiin ihan uuden ryhmän kanssa, jossa oli oppilaita kaikilta 1. ja 2. luokilta. Oli upeaa huomata, miten nopeasti uusiin kavereihin tutustuttiin ja pajat sujuivat upeasti. Yhteistyössä on voimaa. Ja miten hienoja pajoja meillä olikaan...





Askartelua...












Tunnelmallinen musiikkipiirustus Vivaldia kuunnellen.     


Ajattelun pajassa jouluisia muotoja loogisilla paloilla...
... ja geolaudoilla.

Tänään syöksymme myös Kaivokselle pulkkamäkeen ja keskiviikkona onkin aika osallistua koulumme viralliseen tonttulakkipäivään, kuunnella koulumme jouluradiota (johon olemme kirjoittaneet salaisia joulutervehdyksiä) ja viettää luokkajuhlia. Ihan kohta alkaa loma!  

tiistai 13. joulukuuta 2016

Kuulumisia

Luokallemme kuuluu turvallista arkea, uusia kirjaimia, talvisia lauluja, enkeleiden askartelua, mukavaa yhdessäoloa, tuttuja sääntöjä, joulukalenteriin kurkistamista, kehupenkin nostatusta, hajotelmien harjoittelua dominoilla ja nalleilla, pohdiskelua ja pohdintaa, positiivista vahvistamista, aitoja kommentteja, läsnäoloa, uutta tekniikkaa ja kahisevia toppapukuja.

Kertaamme kotimatkalla tiimiparini kanssa päivän tapahtumia ja suunnittelemme tulevaa, jaamme kuulumisia ja ylpeydenaiheita. Tällä viikolla hehkutimme autossa, kuinka hyvin lapset osaavat toimia tilanteissa. Toiminnallinen kouluarki on meille normaalia ja sujuvaa. Yksi hienoin asia yhteisopettajuudessa on se, että oppilaamme ovat myös työparille niitä mahtavimpia työtyyppejä, meidän oppilaita. Sananlasku pitää paikkansa, jaettu ilo on kaksinkertainen.

Oppimiskeskustelut alkavat olla muutamaa vaille takana. Ilo on ollut tavata vanhempia ja vaihtaa koulukuulumisia. Saimme tänään luokkaamme noin kaksikymmentä hurmaavaa isovanhempaa vierailulle. Pidimme normaalin koulupäivän. Tarkoituksenamme oli, että isovanhemmat pääsivät kurkistamaan uuden koulun mahtavia tiloja ja työtapoja. VaNe-matikka ja tiimiluokka keräsi positiivista palautetta.

Iltapäivän kruunasi kaupungin joulupäivällinen. Ruokailimme tunnelmallisessa juhlatilassamme yhtyeen soittaessa taustalla. Pienellä kaupungilla on suuri sydän. Tästä alkaa hiljalleen hivuttautuminen kohti joulunaikaa.

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Hämärän ilmiön huipennus


Hämärän hyssyn ilmiö huipentui pimeänä marraskuisena aamuna Yön varjot -elokuvan julkaisutilaisuuteen, johon myös vanhemmat oli kutsuttu. Elokuvan lisäksi juhlassa laulettiin syksyn aikana harjoiteltuja lauluja ja tietenkin nautittiin ensi-illan kunniaksi vähän herkkuja.

Elokuvamme syntyvaiheet olivat:
1. Yön eläimet, eläytyminen draaman kautta.
2. Minun yöeläimeni tai -hahmoni. Tästä tehtiin varjoteatterinukke.
3. Ryhmäsadutus yöeläimistä. Opettaja kirjasi tarinan ylös.
4. Tarinan esittäminen omilla varjoteatterinukeilla, suunnittelua.
5. Kuvaus.
6. Ensi-ilta.

Ja alla tämä mestariteoksemme sitten onkin valmiina ihailtavaksi.
Tekoprosessin aikana oppilaat oppivat paljon paitsi ryhmätyöskentelystä, myös mediakasvatuksen näkökulmasta sitä, kuinka mediasisältöä tuotetaan.

 

Hämärän hyssyn ilmiön aikana tutustuimme vahvuuteen nimeltä rohkeus, rauhoituimme mindfulness-harjoitteiden kautta, tutkimme maapalloa ja selvitimme miksi meillä on pimeää ja luimme paljon hienoja kirjoja hämärään ja pimeyteen liittyen. Ehdoton suosikkikirja oli Mila Teräksen ihastuttava kuvakirja Hämärinkäinen.

torstai 17. marraskuuta 2016

Välitunneilta hymyvoimaa

1.-2. luokilla meillä oli viikon kestävä yhteinen kampanja Huomaa hyvä! -hengessä. Luokissa esiteltiin uuden välituntipihamme säännöt ja sen jälkeen välitunneilla palkittiin sääntöjen hienosta noudattamisesta ja muutenkin mukavasta käytöksestä hymynaamoilla. Hymynaamat tuotiin välkän päätteeksi omaan luokkaan, jossa pääsi myös kertomaan mistä hyvästä hymiön on saanut. Näin tehtiin hyvää näkyväksi kaikille.

Luokissa hymiöitä kerättiin yhteiseen purkkiin. Kun niitä oli kertynyt aimo määrä, luokka sai palkintotunnin, jonka sisällön he itse saivat päättää äänestämällä. Meidän luokassamme voitti jumpparata koulun salissa ja niinpä keskiviikkona jumpattiin salissa hiki hatussa pomppien, roikkuen, kiipeillen jne. Toisessa ykkösluokassa vietettiin lelupäivää. 

Hyvää huomattiin ja hymynaamoista tuli hyvä mieli niin antajalle kuin saajallekin. Positiivisuus kantaa!

- T

Muutoslaskut juhlien

Matematiikassa aiheenamme on ollut tällä viikolla muutoslaskut. Aihetta lähestytään Va-Ne -menetelmässä usein synttäri- tai juhlateeman kautta ja niinpä meidänkin luokassamme viikko on ollut yhtä juhlaa.
Muutostehtävissä poksauteltiin ilmapalloja, syötiin kakkua, katettiin pöytää, laskettiin kynttilöitä ja ilmapalloja, laskettiin vieraiden lukumäärää ja torstaina juhlat huipentuivat keksien syömiseen. Pitihän se tutkia, että jos on varattu viisi keksiä ja vieraat syövät niistä kolme, mitä jää jäljelle.


 

Toimintamateriaaleilla toimiessa teimme itse laskutarinoita ja harjoittelimme samalla valokuvan ottamista tableteilla. Otettiin kuva alkutilanteesta ja lopputilanteesta ja mietittiin, mitä näiden kahden kuvan välissä tapahtui - eli mikä oli muutos. Kuvat piirrettiin vihkoon ja tilanne kirjoitettiin vielä matematiikan kielellä. Laskulausekkeen muodostaminen on nyt selvillä ja samalla on harjoiteltu sanallisten tehtävien aitoa ymmärrystä. Ensi viikolla jatketaan yhteismääriin ja osaan yhteismäärästä.

Kotitehtävänä oppilailla on nyt ollut pieniä laskusarjoja ja ah sitä riemua kun saa "tavallisia" kotitehtäviä. Mainiota.

- T

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Hämärän hyssy

Marraskuun ilmiömme on nimeltään Hämärän hyssy. Nautimme, tutkimme ja perehdymme hämärään, pimeyteen, valoon ja varjoon. Tutkimme lisäksi luonnon valmistautumista talveen. Tunteista käsittelemme pelkoa, jännitystä ja peilaamme niitä luonteenvahvuuksiin, kuten rohkeuteen. Huomenna luokkamme kirjavaunut saavat täytteeksi teemaan sopivat kirjat, joita ahkerasti hyödynnämme ilmiön aikana. Tänään heijastinsuunnistimme ja huomenna jatkamme teemaa askartelun ja heijastinanimaation merkeissä. Ilmiömme huipentuu Hämärän hyssyn aamujuhlaan 30.11. kotijoukkojen kanssa.
Pimeyshän on sittenkin ihan kivaa, eikös niin. :)
Kuvat aamun heijastinsuunnistuksesta.




-M

sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Opetusharkan kynästä: Matikkapäivän riemua

Matikkapäivä

Vietimme tällä viikolla matikkapäivää keskiviikkona, jolloin kaikki luokan oppilaat pääsivät kiertämään pienryhmissä erilaisissa matematiikkapisteissä.
Pisteitä oli yhteensä viisi, joissa jokaisessa oli aikuinen ohjaamassa oppilaita. Kussakin pisteessä oppilaat viettivät 10-15 minuuttia, jonka jälkeen suoritettiin vaihto seuraavalle pisteelle. 



1. pisteellä ratkaistiin tikkutehtäviä, jotka ovat ladattavissa täältä.

2. pisteellä yhdistettiin omenanpuolikkaita, joissa osassa oli numeromerkki ja osassa lukumäärä. Omenat voit ladata täältä. Lisäksi pisteellä järjesteltiin sekaisin menneitä numeroita.



3. pisteellä pelattiin suuren suosion saanutta matikkabingoa. Oppilaat sijoittivat numeroita valmiisiin bingoruudukkoihin ja ruksasivat yli aina sen numeron, joka tuli esiin pussin uumenista.

4. piste oli oppilaiden suosikki! Siellä seikkailtiin merirosvojen aarteenjakopelin tunnelmissa, jonka ohjeet ja valmiit pelilaudat voit ladata täältä.

5. pisteellä syvennettiin jo aiemmin harjoiteltuja koodaustaitoja Bee-Bot-sovelluksen avulla, joka on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta.


Matikkapäivä sujui hyvin nopeasti ja sitä olisi vielä voinut jatkaa useamman tunnin ajan. Etenkin merirosvojen aarteenjakopeli ja matikkabingo saivat niin suuren suosion, että niitä varmaankin pelataan vielä monen monta monituista kertaa!

- J

Opetusharkan kynästä: Matikkaa tableteilla

Tabletit motivoivat matikkaan

Olen toiminut luokassa opetusharjoittelijana kohta nelisen viikkoa ja pitänyt kummallekin ryhmälle kaksi tablet-tuntia. Ensimmäisellä tunnilla tutustuimme ensin tabletin käyttöön ja sen näppäimiin (koti-näppäin, äänet ja virta-näppäin) ja sen jälkeen kahteen erilaiseen matematiikan oppimissovellukseen, joiden käyttöä harjoittelimme pareittain.


Fingu on ilmainen oppimissovellus, joka on ladattavissa App Storen kautta myös omalle kotitabletille. Fingu on pinkki olio, joka rakastaa hedelmiä, mutta ei saa niitä kiinni ilman apua. Fingua voi auttaa saamaan hedelmiä siten, että tabletin ruutua kosketetaan yhtä monella sormella kuin mitä oli hedelmiä, joita ruudulla näkyi. Kuulostaa hauskalta ja sitä se on totisesti myös ollut! Fingua pelatessa niin oppilaiden nopea lukumäärän hahmottaminen on kehittynyt kuin myös parityöskentely. Oppilaat pelasivat vuorotellen eri kenttiä tai tekivät yhteistyötä siten, että toinen oppilaista sanoi parilleen montako hedelmää ruudulla näkyy/näkyi, jolloin toinen oppilas kosketti yhtä monella sormella ruutua.

QuickMathJr tai tutummin Töpinäsaari on helppokäyttöinen oppimispeli, joka on myös ladattavissa ilmaiseksi App Storesta omalle kotitabletille. Pelissä seikkaillaan Töpinäsaarella oman/omien hirviöiden kanssa ratkoen samalla erilaisia matematiikan tehtäviä (lukujonojen rakentaminen, lukumäärän hahmottaminen, yksinkertaiset yhteen- ja vähennyslaskut). Aivan aluksi oppilaat loivat pareittain oman hirviön keskustellen yhdessä hirviön ominaisuuksista (silmät, suu, nenä, hiukset, hattu). Hirviön valmistuttua, oppilaat pääsivät pareittain ratkaisemaan Töpinäsaaren matikkatehtäviä hirviön kanssa. Jokaisen tehtävän aluksi on kuvalliset ohjeet, joista selviää, mitä missäkin tehtävässä tulee tehdä. Tehtävien haastavuus lisääntyy pelin edetessä ja tehtävien ratkaisusta saa palkkioksi joko uuden hirviön tai uusia ominaisuuksia hirviöön (uudet silmät tai hiukset). Peli on todella koukuttava ja olen saanut monesti kyselyitä oppilailta, että ”milloin me päästään taas Töpinäsaarelle?”.


Koodaamiseen ja ohjelmointiin tutustuimme toisella tablet-tunnilla, jonka aluksi harjoittelimme käskyjen antoa siten, että minut koodattiin lähtöpisteestä maaliin käyttäen apuna käskyjä ”eteen”, ”taakse”, ”ylös” ja ”alas”. Lisäksi tutustuimme ohjatusti Kodable-sovellukseen ja sen käyttöön, jonka jälkeen oppilaat saivat pareittain tutustua itse Kodableen, josta on saatavilla myös ilmaisversio sekä App Storen että Google Playn kautta. Kodablessa oppilaiden tehtävänä on auttaa Kodable-hahmoja keräämään kaikki kultarahat, jotka on ripoteltu reitille. Oppilaiden tulee luoda kuvallisten merkkien avulla koodiketju, jonka mukaan Kodable-hahmo kulkee reitillä ja kerää samalla kultarahoja. Myös tämä peli saavutti oppilaiden suosiota, vaikka ilmaisversiossa tehtävien haasteet kasvavat nopeasti.

Lisäksi eri tablet-laitteiden valmistajien sovelluskaupat ovat pullollaan erilaisia oppimispelejä. Ennen omien tablet-tuntien aloitusta keräsin listan mielestäni hyvistä ja ilmaisista matematiikan oppimispeleistä, joista seuraavassa vain muutama, joihin emme ehtineet tutustua tarkemmin tablet-tunneilla.

Piko’s Blocks on hyvin selkeä oppimispeli, joka haastaa oppilaan avaruudellista ja visuaalista hahmotuskykyä sekä ongelmanratkaisukykyä. Oppilaan tehtävänä on luoda mallia vastaava rakennelma, jota myös tarkastella kolmiulotteisesti. Ilmaisversio sisältää noin 30 tehtävää, joka on ladattavissa App Storen ja Google Playn kautta.

CrossFingers on myös ilmainen sovellus, jossa tehtävänä on koota erilaisia tangram-kuvioita erilaisissa sokkeloissa. Pelin haastavuus nousee melko nopeasti ja peli vaatii hahmottumiskykyä ja hypoteettista ajattelua. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta.

ScratchJr on ilmainen ohjelmointisovellus, jossa hyödynnetään kuvakkeita sanallisten komentojen sijaan. Sovellus sisältää paljon erilaisia hahmoja ja taustoja, jonka lisäksi niitä voi luoda myös itse. Hahmoja voi liikuttaa eri komennoin ja niitä voi myös muokata itse. Lisäksi hahmoihin voi liittää ääniä ja kuvia sovelluksen avulla. ScratchJr on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta. Lisätietoja ScratchJr:sta:


- J

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Opetusharjoittelijan kynästä: Miksi toiminnallista matikkaa?

Toiminnallisuudella tarkoitetaan yleensä fyysistä aktiivisuutta edellyttäviä opetusmenetelmiä, joissa oppiminen tapahtuu tekemällä tai osallistumalla. Toiminnalliset opetusmenetelmät eivät ole tarkoin määriteltyjä opetusmenetelmiä, vaan yläkäsite erilaisille lähestymistavoille, joiden keskeisenä ideana on kokonaisvaltaisen toiminnan rooli parhaana opettajana.

Purkit järjestetään painon perusteella.
Lisäksi toiminnallisille opetusmenetelmille on ominaista:
-          Vahva oppilaskeskeisyys (oppilas muokkaa oman toimintansa kautta opiskeltavaa asiaa)
-          Kokemuksellinen ja osallistava työskentely
-          Opettajan toiminta ohjauksellisena mentorina ja kannustajana
-          Toiminnan spontaanius ja innovatiivisuus

Toiminnallisuuden rooli alkuopetuksen matematiikassa on edistää ja motivoida oppilaiden oppimisprosessia sekä auttaa oppilasta ymmärtämään erilaisia matemaattisia sisältöjä ja nauttimaan niistä.

Lisäksi toiminnallisuuden roolina alkuopetuksen matematiikassa on
-    kehittää oppilaan kriittisen ajattelun taitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja joustavampaa matemaattista päättelykykyä.
-          tukea oppilaiden luovuutta ja omatoimista oppimista.
-    kehittää oppilaan itsearviointitaitoja, jolloin oppilaan oma näkemys omista taidoistaan on osa oppimisen ja oppimisprosessin arviointia ja oppilaalle syntyy samalla myös yhä kattavampi kuva omista vahvuuksistaan ja kehittämisalueista.

Konkreettinen työskentely on opetus- ja oppimismalli, jossa oppilas itse tutkii ja käyttää erilaisia konkreettisia apuvälineitä oppimisen tukena. Lisäksi konkretian määritelmään voidaan laskea myös oppilaan oma keho. 

Muita keskeisiä konkretian ominaisuuksia ovat mm:
-          opettajan rooli oppimisen tukijana ja ohjaajana
-          oppilaiden omat kokemukset ja konkreettiset esimerkit osana opetusta.

Konkretian rooli on hyvin moninainen alkuopetuksen matematiikan opetuksessa, koska sillä on vaikutusta niin oppilaan keskittymiskykyyn, motivaatioon kuin uuden asian konstruointiin. Lisäksi konkreettisten materiaalien käyttö opetuksessa helpottaa oppilaiden omien kokemusten ja ajattelumallien siirtämistä vähitellen koulussa opiskeltavaan matematiikkaan ja sen kieleen, mikä osaltaan voi lisätä oppilaiden motivaatiota matematiikkaa kohtaan.


Miksi konkretiaa?
-          Konkreettisten välineiden kanssa työskennellessä oppilas saa monipuolisia kokemuksia opeteltavasta asiasta ja oppii samalla erilaisia ajattelumalleja.
-          Lisäksi hän voi havaita ja oivaltaa käsitteiden ominaisuuksia ja kokeilla konkreettisesti eri ratkaisumalleja.
-          Konkreettisiin materiaaleihin tottuneet oppilaat voivat käyttää välineitä ajattelunsa ja toimintansa ääneen selostamisen tukena ja he myös ymmärtävät sanallisia tehtäviä paremmin.
-          Lisäksi niiden avulla oppilaiden numeraalinen hahmotus kehittyy, mikä taas auttaa laskennallista sujuvuutta.
-          Konkreettiset ja kuvalliset materiaalit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi myös lukujen ymmärtämisessä ja laskuoperaatioiden opettelussa.