keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Opetusharjoittelijan kynästä: Miksi toiminnallista matikkaa?

Toiminnallisuudella tarkoitetaan yleensä fyysistä aktiivisuutta edellyttäviä opetusmenetelmiä, joissa oppiminen tapahtuu tekemällä tai osallistumalla. Toiminnalliset opetusmenetelmät eivät ole tarkoin määriteltyjä opetusmenetelmiä, vaan yläkäsite erilaisille lähestymistavoille, joiden keskeisenä ideana on kokonaisvaltaisen toiminnan rooli parhaana opettajana.

Purkit järjestetään painon perusteella.
Lisäksi toiminnallisille opetusmenetelmille on ominaista:
-          Vahva oppilaskeskeisyys (oppilas muokkaa oman toimintansa kautta opiskeltavaa asiaa)
-          Kokemuksellinen ja osallistava työskentely
-          Opettajan toiminta ohjauksellisena mentorina ja kannustajana
-          Toiminnan spontaanius ja innovatiivisuus

Toiminnallisuuden rooli alkuopetuksen matematiikassa on edistää ja motivoida oppilaiden oppimisprosessia sekä auttaa oppilasta ymmärtämään erilaisia matemaattisia sisältöjä ja nauttimaan niistä.

Lisäksi toiminnallisuuden roolina alkuopetuksen matematiikassa on
-    kehittää oppilaan kriittisen ajattelun taitoja, ongelmanratkaisutaitoja ja joustavampaa matemaattista päättelykykyä.
-          tukea oppilaiden luovuutta ja omatoimista oppimista.
-    kehittää oppilaan itsearviointitaitoja, jolloin oppilaan oma näkemys omista taidoistaan on osa oppimisen ja oppimisprosessin arviointia ja oppilaalle syntyy samalla myös yhä kattavampi kuva omista vahvuuksistaan ja kehittämisalueista.

Konkreettinen työskentely on opetus- ja oppimismalli, jossa oppilas itse tutkii ja käyttää erilaisia konkreettisia apuvälineitä oppimisen tukena. Lisäksi konkretian määritelmään voidaan laskea myös oppilaan oma keho. 

Muita keskeisiä konkretian ominaisuuksia ovat mm:
-          opettajan rooli oppimisen tukijana ja ohjaajana
-          oppilaiden omat kokemukset ja konkreettiset esimerkit osana opetusta.

Konkretian rooli on hyvin moninainen alkuopetuksen matematiikan opetuksessa, koska sillä on vaikutusta niin oppilaan keskittymiskykyyn, motivaatioon kuin uuden asian konstruointiin. Lisäksi konkreettisten materiaalien käyttö opetuksessa helpottaa oppilaiden omien kokemusten ja ajattelumallien siirtämistä vähitellen koulussa opiskeltavaan matematiikkaan ja sen kieleen, mikä osaltaan voi lisätä oppilaiden motivaatiota matematiikkaa kohtaan.


Miksi konkretiaa?
-          Konkreettisten välineiden kanssa työskennellessä oppilas saa monipuolisia kokemuksia opeteltavasta asiasta ja oppii samalla erilaisia ajattelumalleja.
-          Lisäksi hän voi havaita ja oivaltaa käsitteiden ominaisuuksia ja kokeilla konkreettisesti eri ratkaisumalleja.
-          Konkreettisiin materiaaleihin tottuneet oppilaat voivat käyttää välineitä ajattelunsa ja toimintansa ääneen selostamisen tukena ja he myös ymmärtävät sanallisia tehtäviä paremmin.
-          Lisäksi niiden avulla oppilaiden numeraalinen hahmotus kehittyy, mikä taas auttaa laskennallista sujuvuutta.
-          Konkreettiset ja kuvalliset materiaalit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi myös lukujen ymmärtämisessä ja laskuoperaatioiden opettelussa.
    
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti