sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Opetusharkan kynästä: Matikkaa tableteilla

Tabletit motivoivat matikkaan

Olen toiminut luokassa opetusharjoittelijana kohta nelisen viikkoa ja pitänyt kummallekin ryhmälle kaksi tablet-tuntia. Ensimmäisellä tunnilla tutustuimme ensin tabletin käyttöön ja sen näppäimiin (koti-näppäin, äänet ja virta-näppäin) ja sen jälkeen kahteen erilaiseen matematiikan oppimissovellukseen, joiden käyttöä harjoittelimme pareittain.


Fingu on ilmainen oppimissovellus, joka on ladattavissa App Storen kautta myös omalle kotitabletille. Fingu on pinkki olio, joka rakastaa hedelmiä, mutta ei saa niitä kiinni ilman apua. Fingua voi auttaa saamaan hedelmiä siten, että tabletin ruutua kosketetaan yhtä monella sormella kuin mitä oli hedelmiä, joita ruudulla näkyi. Kuulostaa hauskalta ja sitä se on totisesti myös ollut! Fingua pelatessa niin oppilaiden nopea lukumäärän hahmottaminen on kehittynyt kuin myös parityöskentely. Oppilaat pelasivat vuorotellen eri kenttiä tai tekivät yhteistyötä siten, että toinen oppilaista sanoi parilleen montako hedelmää ruudulla näkyy/näkyi, jolloin toinen oppilas kosketti yhtä monella sormella ruutua.

QuickMathJr tai tutummin Töpinäsaari on helppokäyttöinen oppimispeli, joka on myös ladattavissa ilmaiseksi App Storesta omalle kotitabletille. Pelissä seikkaillaan Töpinäsaarella oman/omien hirviöiden kanssa ratkoen samalla erilaisia matematiikan tehtäviä (lukujonojen rakentaminen, lukumäärän hahmottaminen, yksinkertaiset yhteen- ja vähennyslaskut). Aivan aluksi oppilaat loivat pareittain oman hirviön keskustellen yhdessä hirviön ominaisuuksista (silmät, suu, nenä, hiukset, hattu). Hirviön valmistuttua, oppilaat pääsivät pareittain ratkaisemaan Töpinäsaaren matikkatehtäviä hirviön kanssa. Jokaisen tehtävän aluksi on kuvalliset ohjeet, joista selviää, mitä missäkin tehtävässä tulee tehdä. Tehtävien haastavuus lisääntyy pelin edetessä ja tehtävien ratkaisusta saa palkkioksi joko uuden hirviön tai uusia ominaisuuksia hirviöön (uudet silmät tai hiukset). Peli on todella koukuttava ja olen saanut monesti kyselyitä oppilailta, että ”milloin me päästään taas Töpinäsaarelle?”.


Koodaamiseen ja ohjelmointiin tutustuimme toisella tablet-tunnilla, jonka aluksi harjoittelimme käskyjen antoa siten, että minut koodattiin lähtöpisteestä maaliin käyttäen apuna käskyjä ”eteen”, ”taakse”, ”ylös” ja ”alas”. Lisäksi tutustuimme ohjatusti Kodable-sovellukseen ja sen käyttöön, jonka jälkeen oppilaat saivat pareittain tutustua itse Kodableen, josta on saatavilla myös ilmaisversio sekä App Storen että Google Playn kautta. Kodablessa oppilaiden tehtävänä on auttaa Kodable-hahmoja keräämään kaikki kultarahat, jotka on ripoteltu reitille. Oppilaiden tulee luoda kuvallisten merkkien avulla koodiketju, jonka mukaan Kodable-hahmo kulkee reitillä ja kerää samalla kultarahoja. Myös tämä peli saavutti oppilaiden suosiota, vaikka ilmaisversiossa tehtävien haasteet kasvavat nopeasti.

Lisäksi eri tablet-laitteiden valmistajien sovelluskaupat ovat pullollaan erilaisia oppimispelejä. Ennen omien tablet-tuntien aloitusta keräsin listan mielestäni hyvistä ja ilmaisista matematiikan oppimispeleistä, joista seuraavassa vain muutama, joihin emme ehtineet tutustua tarkemmin tablet-tunneilla.

Piko’s Blocks on hyvin selkeä oppimispeli, joka haastaa oppilaan avaruudellista ja visuaalista hahmotuskykyä sekä ongelmanratkaisukykyä. Oppilaan tehtävänä on luoda mallia vastaava rakennelma, jota myös tarkastella kolmiulotteisesti. Ilmaisversio sisältää noin 30 tehtävää, joka on ladattavissa App Storen ja Google Playn kautta.

CrossFingers on myös ilmainen sovellus, jossa tehtävänä on koota erilaisia tangram-kuvioita erilaisissa sokkeloissa. Pelin haastavuus nousee melko nopeasti ja peli vaatii hahmottumiskykyä ja hypoteettista ajattelua. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta.

ScratchJr on ilmainen ohjelmointisovellus, jossa hyödynnetään kuvakkeita sanallisten komentojen sijaan. Sovellus sisältää paljon erilaisia hahmoja ja taustoja, jonka lisäksi niitä voi luoda myös itse. Hahmoja voi liikuttaa eri komennoin ja niitä voi myös muokata itse. Lisäksi hahmoihin voi liittää ääniä ja kuvia sovelluksen avulla. ScratchJr on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta. Lisätietoja ScratchJr:sta:


- J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti