lauantai 21. tammikuuta 2017

100. koulupäivä, kummiluokkatoimintaa ja Suomi 100



 100 päivää ekaluokkalainen

Perjantaina oli tämän lukuvuoden sadas koulupäivä. Olemme laskeneet koulupäiviä lisäämällä akvaarioon kaloja. Ensin pikkukaloja. Kun pikkukaloja on kymmenen, isompi 10-kala tulee ja syö ne. Samalla harjoitellaan ykkösten ja kymppien lukujonoja ja mietitään esimerkiksi kuinka monta tarvitaan lisää, että seuraava kymppikala tulee, Luokassa oli jännityksellä odotettu, mitä akvaariomme pikkukaloille ja kymppikaloille tapahtuu, kun sata koulupäivää tulee täyteen. Ja WAU - yhtäkkiä luokassa uiskenteli mahtava 100-vonkale, joka ristittiin Kuningatar Satatähdeksi.


Tammikuun alusta olemme päässeet aloittamaan myös kummiluokkatoiminnan 6C-luokan kanssa. Jokainen ekaluokkalainen on saanut oman nimetyn kumminsa. Heidän kanssaan on jo täytetty ystävänikirjaa, luettu Tatun ja Patun Suomi -kirjoja sekä aloiteltu Liikkuvan lelun tutkimista ja suunnittelua. Mahtava nähdä, kuinka hienosti kutosluokkalaiset homman hoitavat ja kuinka otettuja näistä isoista koulukavereistaan ykkösluokkalaisemme ovat.

Tässä tehdään esittelyä yhdestä liikkuvasta lelusta Puppett edu -ohjelmalla.
Mitä materiaaleja liikkuvassa lelussa saikaan käyttää? Tutkitaan yhdessä!



Tällä viikolla starttasi myös koulumme koko vuoden kestävä monialainen oppimiskokonaisuus, Suomi 100. Alkuopetuksen siivessä teemme tiivistä yhteistyötä ja niinpä joka viikko torstaisin neljän viikon ajan meillä on tiedossa Suomi 100 -pajoja. Pajoissa oppilaat toimivat sekaryhmissä, eli yhdessä ryhmässä on oppilaita kaikilta kahdeksalta luokalta. Saadaan uusia kavereita, harjoitellaan toimimaan erilaisten lasten kanssa. Pajoista tulee myöhemmin lisää kuvia, alla pari kuvaa Suomen presidentit -pajasta, jossa opiskeltiin presidenttejä kehorytmien avulla ja koodattiin Bee-bot -robotit vierailemaan pressidenttien luona. Lystiä oli!
  


maanantai 16. tammikuuta 2017

Maanantain äidinkieli

Maanantaiseen tapaan harjoittelimme perjantaina pohjustettua äännettä. Tämän viikon äänne on ö. Tänään treenasimme äännettä pistetyöskentelynä. Työmuoto on luokallemme ominainen. Oppitunnin aikana ehtii pistetyöskennellen tehdä vaikka mitä. Pistetyskentelyn etuna on eriyttämisen mahdollisuus. Tänään kanit..
Lukivat tavulaatikoita kylki kyljessä ja sormi seuraten.
Taputtivat tavuttaen open ipadille nauhoitettuja sanoja.
Kurvailivat autolla tavuja lukien.
Sekä yhdistivät tavupussin tavuja sanoiksi.

Mukavaa viikkoa kaikille! :)

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Sateenkaaren alla

Mediän päivä -postaus 9.1.2017

Viikonlopun jälkeen on kiva lähteä töihin. Viikko on pääpiirteittäin suunniteltu edellisellä viikolla kuten tavallisesti. Automatkalla kertaamme tiimiparin kanssa päivän kulkua ja päivitämme toisillemme tiedot poissaolijoista. Koululla metsästämmme tylppäkärkisiä neuloja, puuvillalankoja ja kytkemme ipadit laturiin. Ennen välituntikellon sointia avaamme wilmat ja sähköpostin.Ohjaaja Villen kanssa käydään läpi päivän kulku.

8.50 Eteiseen saapuu 27 talvelta tuoksuvaa Sateenkaaren lasta. Keltaisten, punaisten, violettien ja oranssien koulupäivä on alkanut. Vaatteet löytävät naulakoihin ja kengät kenkähyllyyn. Nopeimmat oppilaat ehtivät päivittämään viikonloppukuulumisiaan. “Ope tiiätko mitä”- ehtii kuulumaan moneen kertaan. Päivä alkaa matikalla, joten agentit siirtyvät jouston ohjaajan mukana erityisopettajan hoiviin. Vaatteiden löydettyä naulakoihin ja reppujen tuolien selkänojalle, sanomme yhdessä huomenet.
Matikassa aiheenamme on lukusuora. Tunti alkaa junaleikillä. Oppilaat nostavat salaisuuspussista lukukortin. Lukukortti määrää, mille asemalle matkustamme. Asemalle matkustetaan luettelemalla luvut ja samalla taputtaen käsillä rytmiä kädet yhteen-kädet polviin - kädet yhteen - kädet polviin. Asemalta matkataan myös takaisinpäin luettelemalla luvut takaisinpäin.

Tarkastelemme omppulautasia muutosnuolen avulla ja kirjoitamme muutokset matikan kielellä taululle näkyviin.
"Kuinka monta omenaa lisäisit tyhjälle lautaselle?"
Lapset pääsevät tutkailemaan kuinka monta loikkaa lukusuoralla Sakke sammakko tarvitsee haukatakseen omenaa tai appelsiinia. Lapset saavat päättää sammakon lähtöpisteen.  
"Mitäpä jos sammakon lähtöpiste on luku 20?"
Jokainen pääsee hyppimään lukusuoralle myös itse. Lukusuoraa loikitaan kumpaankin suuntaan. Kokeillaan lukusuoralla loikkia myös siten, että loikitaan joka toinen numero yli. "2,4,6,8..
..20,18,16,14.."
Tunnin lopulla tutustumme helminauhaan ja oppilaat pääsevät tekemään muutaman kynätehtävän upouusista VaNe- oppikirjoista.
9.35 Kello soi ja alkaa myös sinisten ja vihreiden koulupäivä. Agentit tulevat luokkaan. Ilmiötunti alkaa. Aloitamme yhteisen päivän sateenkaaressa, eli puolikaaressa lattiamuodoilla istuen. Huomiomerkkinä käytämme toistettavia taputuksilla ja koputuksia. Käymme läpi kuvallisen päiväohjelman ja laskemme läsnäolijat yhteen ääneen. Laitamme koulupäivien laskurina toimivaan akvaarioon uuden kalan.
"Kuinka monta pientä kalaa tarvitaan että akvaariossa on sata kalaa?

Sateenkaaren päivänavauksen jälkeen ohjaaja sulkee luokan väliseinän.
Oransseilla, vihreillä ja violeteilla on ohjelmassa vohvelipujotusta Maijun johdolla. Opetustuokion jälkeen oppilaat suunnittelevat vohvelipujotuksen kuvioita ruutupaperille. Samalla huomaamatta pohjustuu osa ohjemoinnin alkeista. Ville-ohjaaja on työssä apuna.

Sinisillä, punaisilla ja keltaisilla on ohjelmassa tablet-työskentelyä koulumme Suomi 100 -monialaiseen ilmiöön liittyen Teijan johdolla. Ensin päätetään parin kanssa aihe, sitten etsitään Googlen kuvahaulla aiheeseen sopivia kuvia ja lopuksi kuvat koostetaan videoksi Puppet edu -aplikaatiolla. Apuna ovat datanomiharjoittelijat Maisa ja Vili.

10.15 Kokoonnumme yhdessä ruokaloruun tiimiluokan ulkopuolelle käytävään.  
"Kun ruoka-aika alkaa, en mä hypi tasajalkaa..." 
Pitkä jono luikertelee ruokalaan ja tutut ruokarutiinit alkavat. Ruokailu sujuu kiireettömästi. Samaan aikaan ovat syömässä muut ykköset ja kakkoset. Ruokaillessa istutaan sovituilla, tutuilla paikoilla ja vaihdetaan kuulumisia opettajien ja kavereiden kanssa. Ruokailun jälkeen menemme luokkaan. Omassa luokassa voi välituntia odotellessa lukea kirjaa, piirtää puuhavihkoon, rakennella palikoista tai vaikka pelata tabletilla Fingua. Kello 11.45 on pitkän välitunnin aika. Tällä välkällä pääsee myös isojen pihalle.
11.15 Ilmiötunnit jatkuvat kummallakin puolen luokkaa. Oranssit, vihreät ja violetit pääsevät välitunnin jälkeen vohvelipujotuksessa tositoimiin. Työskentelyn tavoiteena on harjoitella solmun tekemistä, neulan pujottamista lankaan ja neulan hallintaa. Eniten harjoittelemme kuitenkin sitkeyttä ja sinnikkyyttä.
" Kaksi pistoa ovesta ikkunaan päin ja hyppy.. Kaksi pistoa ikkunasta oveen päin ja hyppy.."

Siniset, keltaiset ja punaiset jatkavat tableteilla työskentelyä. Esityksiin kirjoitetaan myös tekstit ja äänitetään haluttaessa ääniraidat. Työskentelyä lopetellessa tarkistetaan tablettien akkujen tilanne, suljetaan ohjelmat ja laitetaan laitteet tarpeen mukaan lataukseen tai kaappiin.


" Kipin kapin välitunnille"
12.15 Äidinkielen tunti alkaa. Joustossa opiskelevat agentit siirtyvät joustoryhmän ohjaajan saattelemana yläkertaan. Kanit ja ketut menevät koloihinsa. Ketut ovat toisella puolella luokkaa ja kanit toisella puolella luokkaa. Maanantaiseen tapaan oppilas tarvitsee mukaansa vain aapisen. Tutustuminen j-äänteeseen alkaa tutulla tavalla. Maijun johdolla kanit maistelevat j-äännettä, leikkivät surinasiipiä, lukevat tavulaatikoita, tavuttavat taputtaen ja tulkitsevat kuvaa.
Ketut lukevat Teijan johdolla tavulaatikoita ensin itsenäisesti ääneen ja sitten etsien laatikoista opettajan sanomia tavuja. Seuraavaksi he lukevat tavujunien tavuja yhdessä tutun lukuparin kanssa ja keksivät sanoja tavuja yhdistelemällä. Keksityt sanat saa kirjoittaa taululle. Sitten ollaan taulun sanoilla “Arvaa mikä sana?”-leikkiä ensin open johdolla ja sitten parin kanssa. Tunnin aikana ehditään myös kuuntelemaan tarina ja etsimään kuvasta j-äänteellä alkavia sanoja.
“Saako heti keksiä kolmitavuisia sanoja?”
13.00 Oranssien, punaisten, keltaisten ja violettien koulupäivä päättyy. Läksyt kerrataan vielä taululta. Muistutetaan myös huomisesta sisäliikunnasta. Oppilaat laittavat oman paikkansa kuntoon, sanomme heipat ja kiitämme kivasta koulupäivästä. Naulakolla agentit pukevat vaatteitaan jo vimmatusti.  

13.15 Vihreillä ja sinisillä on matikan tunti. Sisällöltään se on sama kuin aamuinen matikan tunti. Luokassa tuoksuu pillimehu ja omenat, on välipalan aika. Tällä tunnilla on erityisen rauhallista, sillä ryhmässä on vain yhdeksän oppilasta.

14.00 Vihreiden ja sinisten koulupäivä päättyy. Opet istahtavat alas. Kahvikone surahtaa. Jutellaan päivästä ja päivitetään seuraavien päivien suunnitelmat. Teemme keskiviikkoiseen vanhempainiltaan ohjelmarungon. Neljältä suljemme tietokoneet. Koulu on hipihiljainen. Kotimatkalla ideoimme taas innolla uusia juttuja. Hymyssä suin ja hyvällä mielellä vilkutetaan tiimiparille heipat.

torstai 5. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, uudet tavoitteet

Vuosi 2017 alkoi luokassamme kevään tavoitteiden avaamisella ja omien keväälle tärkeiden tavoitteiden miettimisellä. Yhteisen keskustelun jälkeen jokainen oppilas teki pulpettinsa sisälle huoneentaulun, johon hän valitsi viisi itselle tärkeintä tavoitetta keväälle - tärkeysjärjestyksessä.
Pulpettia avatessa niitä on hyvä muistutella sieltä mieleen itselle. Kevään aikana palaamme tavoitteisiin aika ajoin ja arvioimme missä vaiheessa kohti tätä taitoa olemme menossa.



Opettajat asettivat tietenkin myös itselleen tavoitteita. Tavoitteenamme on huomata jokaisessa lapsessa hyvää ja hyödyntää ja tuoda näitä vahvuuksia esille joka päivä. Siinäpä tavoitetta kerrakseen! Alla olevassa kuvassa käsitteitä, joita käytämme luonteenvahvuuksista puhuessamme. Siis jos joku kotonakin kertoo laittavansa itsesäätelynapin päälle niin tiedätte mistä puhutaan :)


Siis vuosi alkuun ja luvataan kaikki huomata hyvää!

- T