tiistai 25. huhtikuuta 2017

3D-tekniikkaan tutustumassa

Koulullemme on kansainvälisen 3D-hankkeen myötä saatu hieno 3D-tulostin ja ajatuksena on tutustuttaa kaikki oppilaat kolmiulotteisen suunnittelun ja tulostuksen maailmaan - tulevaisuuden maailmaan. Apunamme tässä toimii yläkoulun matematiikan lehtori Ville, joka on vastuussa hankkeesta.

Lähdimme suunnittelemaan luokallemme maskottia. Koska meillä on Sateenkaari-luokka, mietimme millainen otus eläisi sateenkaarella tai sen alla. Miltä se näyttäisi, millainen se olisi luonteeltaan, mitä se rakastaisi ja mistä ei pitäisi. Jokainen oppilas piirsi yksinkertaisena tussipiirroksena oman näkemyksensä.

Sen jälkeen harjoittelimme äänestystä. Kuntavaalit olivat juuri olleet joten tämä kansalaisvaikuttamisen muoto oli ajankohtainen. Äänestimme lippuäänestyksellä luokallemme maskotin. Eniten ääniä sai alla olevassa kuvassa näkyvä iloisen sympaattinen hahmo, jonka vartalossa näkyvät sateenkaaren raidat.


Valinnan jälkeen piirros siirrettiin tabletin 3D Doodle -ohjelmaan ja sitten sitä alettiin muuttamaan kolmiulotteiseksi. Tässä vaiheessa käytiin myös keskustelua siitä, mikä on kaksi- ja kolmiulotteisen kappaleen ero.

Piirroksen käsittelyn jälkeen siirryttiin varsinaisen 3D-tulostimen luo ja laitettiin kone tulostamaan maskottia. 




3D-tulostus on sen verran hidasta ja materiaali (muovi) hinnakasta, että kaikkia ehdotuksia ei ollut mahdollista tulostaa.

 Lopuksi vielä vertailtiin paperista hahmoa ja tulostetta ja mittailtiin ominaisuuksia. Huomattiin, että kolmiulotteisesta voidaan mitata korkeus, leveys ja syvyys, mutta paperisesta vain korkeus ja leveys.
Jatkossa hahmomme tulee seikkailemaan yhdessä keksityissä tarinoissa jne.

Kolmiulotteisuuden ajattelu oli oppilaille selvästi mieluisaa ja tuttua esim. 3D-elokuvista. Keskustelimme myös siitä, mitä kaikkea on mahdollista nyt tai tulevaisuudessa tulostaa; taloja? Ruokaa? Vaatteita?

- T


1 kommentti:

  1. Upeaa oli varmasti lastenkin mielestä nähdä tämä. Mieheni yritys nyt keskittyy myös tuotekehitykseen. Kokonaisvaltainen mekaniikkasuunnittelu on siis tarpeen. Olisi mukava joskus itsekin nähdä, kuinka nämä asiat hoituvat. https://www.defour.fi/palvelut/mekaniikkasuunnittelu

    VastaaPoista